Drone FAQ

Een drone is simpel gezegd een onbemand vliegtuigje die je zelf kunt besturen. Voordat de drone voor consumenten populair werd, werd de term drone vooral gebruikt voor het benoemen van een onbemand militair vliegtuig.

Hoewel consumenten drones zeker niet zo geavanceerd zijn als de militaire varianten, worden ze toch zo genoemd. Dit komt voornamelijk door het feit dat ze nagenoeg dezelfde functie hebben. Beiden zorgen ervoor dat er een taak kan worden uitgevoerd, terwijl je zelf niet precies op dezelfde plek aanwezig hoeft te zijn. In het geval van consumenten drones bestaat deze taak voornamelijk uit het maken van foto’s en video’s en het hebben van vliegplezier.

Het is lastig om te bepalen welke drone het beste is op dit moment. Tussen de absolute top drones zitten weinig verschillen en elke drone heeft weer een ander aspect waar de drone goed op scoort. Toch zijn de DJI Mavic Pro, de DJI Phantom 4, DJI Phantom 4 Pro en de DJI Inspire 1 de drones die de beste prestaties op dit moment leveren.

Wil je graag een compleet overzicht met de beste drones voor verschillende categorieën? Bekijk dan deze lijst: Beste drones van dit moment.

Voor de beginners zijn er gelukkig genoeg opties om uit te kiezen. Het is een aanrader om voor een drone te gaan die in een wat lagere prijsklasse valt. De duurdere drones zijn zeker goed te besturen als beginner, maar brengen vaak wel een iets hogere druk mee in verband met de prijs.

Syma en Hubsan zijn merken die zich richten op het maken van drones voor beginners en gevorderden. Voor een goed overzicht met goede drones op dit gebied kan je terecht bij deze lijst: Beste drones voor beginners.

Dit hangt volledig af van de drone die je kiest. Vooral de wat duurdere drones bieden veel functies om het vliegen zo eenvoudig mogelijk te houden. Zo zitten er op sommige drones een ‘Return to Home’ knop, waarmee de drone automatisch terugvliegt en zorgt voor een soepele landing wanneer je klaar bent met vliegen.

Drones in de wat lagere prijsklasse bieden deze functies meestal niet allemaal aan, maar zorgen er toch voor dat de drone niet al te snel crasht. De nieuwste drones van Syma zijn bijvoorbeeld uitgerust met een ingebouwde barometer. Deze barometer zorgt voor stabiliteit tijdens het vliegen, waardoor de kans op een crash wordt verkleint.

Het hangt ook af van het risico dat je neemt tijdens het vliegen. Het is natuurlijk nogal een verschil om met een drone in een gebied vol bergen te gaan vliegen, of dat je er voor kiest om op een open veld met de drone de lucht in te gaan. Het is daarom ook een kwestie van eerst goed oefenen, voordat je grote risico’s kunt gaan nemen. Toch is het vliegen met een drone zeker goed te doen en kan iedereen het leren.

Er wordt vaak gedacht dat als het signaal met de drone verloren gaat, deze meteen crasht. Dit is in de meeste situaties niet het geval. De meeste drones zijn namelijk uitgerust met GPS en gaan – zodra de drone buiten bereik is – meteen in de Return to Home modus. Op deze manier vliegt de drone automatisch/handmatig terug naar de plek waar hij is opgestegen.

Kijk dus eerst even goed met welke functies de drone die je wilt aanschaffen is uitgerust. Het is echt een aanrader om iets meer te betalen voor dit soort functies, dan dat je minder betaald en de drone uiteindelijk crasht.

Voor het besturen van een drone gelden een aantal regels. Hoewel er best veel regels zijn, is op een leuke manier vliegen met de drone zeker goed mogelijk. De onderstaande regels zijn van toepassing:

  • Er mag niet hoger dan 120 meter worden gevlogen boven land of water
  • Je moet altijd voorrang verlenen aan alle andere luchtvaartuigen
  • Er moet op een veilige afstand van gebouwen en mensen worden gevlogen
  • In de buurt van luchthavens mag absoluut niet gevlogen worden
  • De drone moet altijd zichtbaar zijn tijdens het vliegen
  • In het donker mag niet gevlogen worden
  • Het filmen en fotograferen mag niet in strijd zijn met de privacy wetgeving
  • In verboden gebieden mag niet gevlogen worden (bekijk de kaart)

Op de website van de rijksoverheid vind je meer informatie over drones: Drone regelgeving.

Er zijn dus best een aantal regels waar je je aan moet houden, maar het vliegen met drones wordt zeker niet onmogelijk gemaakt als je kijkt naar de regels. Hoger vliegen dan 120 meter of vliegen in het donker is toch al nagenoeg onmogelijk en het is logisch dat er niet gevlogen mag worden boven mensenmassa’s en vliegvelden.

Ook is het zeker een aanrader dat je de drone altijd in het zicht hebt tijdens het vliegen (ook als je vliegt met FPV) en geen foto’s of video’s maakt die in strijd zijn met de privacy wet. Deze wet geldt ook voor het maken van beelden met een telefoon of camera en zijn dus ook zeker niet nieuw.

Als je kijkt naar de verboden gebieden, lijkt dit veel, maar het komt er eigenlijk op neer dat je niet mag vliegen boven de grote steden en in de buurt van de luchthavens. Gelukkig blijft er in Nederland nog voldoende plek over om te vliegen en worden de regels in de toekomst nog wat flexibeler: Drone regels in de toekomst.

De vliegtijd van een drone is afhankelijk van de drone zelf. De duurdere/geavanceerdere drones blijven vaak langer in de lucht (25 tot 30 minuten). Drones voor beginners kunnen meestal tussen de 10 en 15 minuten vliegen voordat ze weer aan de oplader moeten.

Hoewel er niet perse een ‘beste plek’ is om te vliegen met een drone, zijn er zeker wel een aantal plekken aangeraden. Zo is vliegen in een open gebied – bijvoorbeeld een weiland of park – een goede oplossing. Zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van plekken waar veel mensen, gebouwen of andere obstakels te vinden zijn. In de buurt van vliegvelden mag absoluut niet gevlogen worden!

Het is daarom ook meestal logisch nadenken als het gaat om de plek waar je zou willen gaan vliegen. Een goede vraag die je jezelf kan stellen voordat je gaat vliegen: Stel dat mijn drone crasht, breng ik dan andere mensen of objecten in gevaar? Zolang je je aan deze vraag houdt, zijn er genoeg goede en veilige plekken om te vliegen met je drone!

Op dit moment worden consumenten drones voornamelijk gebruikt voor het maken van foto’s en video’s. Ook wordt er natuurlijk gevlogen voor het vliegplezier. Commerciële drones worden voor veel verschillende zaken gebruikt. Zo kunnen er beelden worden gemaakt voor films of van evenementen, maar ook het bezorgen van pakketjes is in de toekomst wellicht mogelijk. Koop je als particulier een drone, dan gaat het dus vooral om het vliegplezier en de mooie beelden die je kan maken.

Het gebruiken van een drone voor je bedrijf werkt anders dan het gebruik bij consumenten. Als je de drone wilt gebruiken om geld mee te verdienen, zullen er 1 of meerdere vergunningen moeten worden aangevraagd.

Bedrijven die bijvoorbeeld gebruik willen maken van een drone zijn: videoproductbedrijven die luchtopnames maken of bedrijven die een promotiefilmpje laten maken door middel van een drone. Zakelijk gebruik geldt ook als de drone nodig is voor de bedrijfsvoering. Hierbij kan gedacht worden aan inspectiebedrijven die moeilijk bereikbare plekken willen bekijken.

Ieder bedrijf die een drone zakelijk wilt gebruiken moet hier een vergunning voor aanvragen. Het voordeel is wel dat de regels een stuk flexibeler zijn geworden de laatste jaren. Zo was er eerst een ontheffing nodig voor elke zakelijke vlucht. Nu is er enkel een vergunning nodig waarmee altijd gevlogen mag worden. Uiteraard moet er wel rekening worden gehouden met de algemene regels voor het gebruiken van drones. Alle informatie en regels over zakelijk gebruik van drones vind je op de website van de rijksoverheid: Zakelijk gebruik drones.

Crashes met drones komen – dankzij de steeds geavanceerdere technieken – steeds minder vaak voor. Toch is het mogelijk dat je drone crasht. Het kan ervoor zorgen dat je drone compleet kapot is of slechts kleine schade bevat. Dit kan door de volgende oorzaken komen:

  • Een persoonlijke fout, je hebt de drone zelf laten crashen
  • Een fout in de drone, waar je zelf niets aan kunt doen

Mocht het door een persoonlijke fout komen, dan zijn de reparatiekosten helaas voor jou. Te hard vliegen, lastige stunts uitvoeren of dichtbij obstakels vliegen kunnen hier de oorzaak van zijn. Hier wordt geen garantie voor gegeven.

Bij een fout in de drone heb je uiteraard recht op garantie. Je kunt de kosten dan ook meestal verhalen op het bedrijf waar je de drone hebt gekocht.

FPV staat voor ‘First Person View’, wat simpelweg inhoudt dat je het beeld bekijkt vanuit de drone zelf. Bij FPV vliegen worden de beelden live getoond op je controller/smartphone. Dit betekent dat je niet van onder de drone hoeft te kijken om de drone te besturen.

Vliegen met FPV heeft veel voordelen. Zo is het vliegen vaak een stuk soepeler, is het eenvoudiger om goede ‘shots’ te maken en is het gevoel van het vliegen écht aanwezig.

Het is zeker niet waar dat alleen de duurdere drones zijn uitgerust met FPV. Er zijn ook al drones met FPV die je voor €100 kunt bestellen. Wel is het vaak zo, dat de duurdere drones een iets beter signaal en scherper beeld hebben tijdens het vliegen met FPV.

Nagenoeg alle drones voor consumenten vallen onder het segment ‘Ready to Fly’. Ready to Fly betekent dat alles wat nodig is om te vliegen met de drone, aanwezig is in de doos.

Het betekent niet dat de drone altijd al in elkaar gezet is als je deze thuis krijgt, soms is het nodig om een paar onderdelen aan de drone te bevestigen (zoals de propellers). Deze onderdelen zijn bij een ‘Ready to Fly’ dus wel al aanwezig, er hoeven geen extra onderdelen worden aangeschaft.

Het antwoord hierop is: Nee. Als je met een drone wilt vliegen als particulier heb je hier geen vergunning of andere vorm van toestemming nodig. Er is bovendien geen minimale leeftijd voor het vliegen met een drone.

Uiteraard heb je je wel aan de algemene regels voor het vliegen met drones te houden.

Het is zeker geen aanrader om in slechte weersomstandigheden te vliegen. Het voornaamste probleem is het zicht op de drone. Sommige drones – zoals de meeste drones van DJI – zijn uitgerust met een GPS functie, waardoor je de drone niet kwijt kunt raken, maar dit lost niet alle problemen op.

Harde windvlagen of natte ondergronden om op te landen zijn niet ideaal voor de toestand van de drone. Het betekent zeker niet dat je alleen met een lage windkracht en een zonnetje kan vliegen, maar kijk wel even goed of je drone de weersomstandigheden aan kan voordat je begint met vliegen.

Er zijn tegenwoordig een groot aantal aanbieders als het om drones gaat. Zeker online zijn er veel aanbieders te vinden. Bol.com is zeker een aanrader op het gebied van drones, maar ook andere gespecialiseerde shops als RCHelicoptershop, TopRC en DroneCentraal zijn een goede plek om een drone te kopen. De informatie en het assortiment is uitgebreid en de drones worden in de meeste gevallen de volgende dag al thuisbezorgd.

Bij ons vind je bij elke drone een overzicht van de (online) aanbieders waar je de drone kunt kopen. Zo kunnen er prijzen worden vergeleken en kan je zelf kiezen waar je de drone het liefste aanschaft.

De meeste drones zijn tegenwoordig uitgerust met een camera. Sommige drones hebben een haarscherpe camera, maar er zijn ook drones met een minder goede camera. Als een drone is uitgerust met een camera, is het niet aan te raden om deze te verwijderen en er een eigen camera op te plaatsen.

Toch zijn er nog enkele drones die niet over een camera beschikken. In sommige gevallen wordt er de optie gegeven om je eigen camera (bijvoorbeeld een GoPro) toe te voegen aan de drone, maar in de meeste gevallen is dit niet mogelijk. Wil je dus graag foto’s en video’s maken? Zorg dan dat je een drone kiest met een camera of met een mogelijkheid om je eigen camera er op te bevestigen.

Voor een echte goede drone, waar haarscherpe beelden mee kunnen worden gemaakt, betaal je zeker €400-€500. Voor deze prijs krijg je een drone die niet alleen ver kan vliegen, maar ook beschikt over een scherpe camera.

Mocht je echt met een professionele drone de lucht in willen, dan kom je al snel boven de €1000 uit. Dit is een hoge prijs, maar de kwaliteit voor deze drones is dan ook echt geweldig. De drone blijft vaak 25-30 minuten in de lucht en de camera is haarscherp.

Voor de beginners is het een aanrader om voor een drone van Syma te gaan. Syma maakt drones voor beginnners en gevorderden. Deze drones hebben niet de top kwaliteit van de echte top drones, maar zijn wel van goede kwaliteit. Bovendien vallen ze in de prijsklasse €50-€160, waardoor ze voor elk budget te koop zijn. De beste drones van Syma vind je hier: Syma drones.

Als je als particulier een drone koopt ben je niet verplicht deze te verzekeren. Het is in het geval van een dure drone wel aan te raden om deze te verzekeren, maar verplicht is een verzekering niet.